Γιώργος Τσανάκας

H διαχείριση μετά από ένα δύσκολο βράδυ είναι που θα μετρήσει για τον Ολυμπιακό!

Η βαριά ήττα από την Μακάμπι ήρθε σε «άσχημο» ματς για τον Ολυμπιακό και πιθανότατα θα του στερήσει το ευρωπαϊκό του μέλλον. Ωστόσο, για μια… νέα ομάδα, αξία θα έχει η διαχείριση αυτής της κατάστασης.

Ένας Έσε να τρέχει μόνος του και άλλοι δέκα να… κοιτάνε! Αυτή ήταν περίπου η εικόνα του Ολυμπιακού απέναντι στην Μακάμπι, με τη βαριά ήττα να έρχεται σε «άσχημο» ματς. Διότι ναι μεν έχεις την ευκαιρία και για ρεβάνς, αλλά το τελικό 4-1 σου αφήνει ελάχιστα περιθώρια για να ελπίζεις πως μπορείς να καταφέρεις κάτι.

Αυτό που θα μετρήσει τούτη τη στιγμή για τον Ολυμπιακό, ο οποίος είναι ομολογουμένως μια νέα ομάδα με νέο προπονητή, είναι το πώς θα διαχειριστεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα. «Ίσως έπειτα από την κλήρωση λίγο μπερδευτήκαμε παρότι εγώ έλεγα το πόσο καλή ομάδα θα ήταν η Μακάμπι. Επομένως ίσως την υποτιμήσαμε», είπε ο πάντα ρεαλιστής Μεντιλίμπαρ που γνώρισε την πρώτη του ήττα στον ερυθρόλευκο πάγκο. Και συμπλήρωσε επίσης με ειλικρίνεια και κυνισμό: «Ίσως περνούσαμε τον μήνα του μέλιτος και τώρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Ο Βάσκος είναι έξυπνος άνθρωπος και εξαιρετικός προπονητής. Αυτό δεν αλλάζει από την πρώτη του ήττα, ούτε και αν έρθει και άλλη μία στη ρεβάνς της Σερβίας. Αν και αμφιβάλω πως θα χάσει στην ουδέτερη έδρα της Μπάτσκα Τόπολα, όπου και θα φιλοξενηθεί από την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ένα καλό σύνολο, το οποίο είναι αρκετά δουλεμένο μεσοεπιθετικά και χρησιμοποιεί τα χαφ της ως παίκτες που κάνουν κατακόρυφες κινήσεις και πατάνε στο κουτί, απειλώντας.

Είχε διαβάσει ο Ρόμπι Κιν τις αδυναμίες του Ολυμπιακού και έχτισε όλο το παιχνίδι της ομάδας του πάνω σε αυτές. Ντούμπλαρε τα μπακ των Πειραιωτών και ιδιαίτερα τη δεξιά πλευρά, η οποία με Ροντινέι-Φορτούνη «πονά» σε ανασταλτικό και τακτικό κομμάτι, με τον Ορτέγκα να αντιμετωπίζει και αυτός σημαντικά προβλήματα. Φρόντισε να πρεσάρει σωστά τον Τσικίνιο και να μην του επιτρέψει να «παίξει», ρίχνοντας πάνω του τον εξαιρετικό Πέρετζ, ο οποίος ήταν εκ των κορυφαίων στο χορτάρι του «Γ.Καραϊσκάκης».



Η προσήλωση των Ισραηλινών ήταν τέτοια στο πλάνο του προπονητή τους, βγάζοντας μια σιγουριά ορισμένες στιγμές πως ό,τι και να γινόταν θα κέρδιζαν. Δεν πτοήθηκαν από την άμεση μείωση του σκορ στο 13’, ψάχτηκαν μέσα από το εξαιρετικό τους transition και βρήκαν και το τρίτο γκολ. Για να αντιληφθεί κανείς στο πόσο καλά δούλεψαν οι φιλοξενούμενοι πάνω σε αυτό το ματς, ενδεικτικό είναι πως είχαν 11 τελικές, οι 10 εκ των οποίων μέσα από το κουτί. Οι έξι στο στόχο, οι τέσσερις στα δίχτυα! Ακόμη πιο ακραίο, το ότι και στις τέσσερις εκτελέσεις τους, οι παίκτες της Μακάμπι ήταν αφύλαχτοι και θα μπορούσαν να το σκεφτούν άνετα 2-3 δευτερόλεπτα πριν σκοράρουν… Χάθηκε το μυαλό και η ισορροπία των Πειραιωτών, οδηγώντας το παιχνίδι σε run & gun ρυθμό και επιθέσεις... μία σου και μία μου. Και αυτή η «ρουλέτα», η εναλλαγή στο τέμπο και στις επιθέσεις, λειτούργησε ευεργετικά για τους φιλοξενούμενους.

Από την άλλη, δεν μπορεί κανείς να καταλογίσει στους «ερυθρόλευκους» ότι ήταν αδιάβαστοι. Τι να σου κάνει ο προπονητής όταν βλέπει αυτά τα φοβερά και τρομερά πράγματα να συμβαίνουν… Και εξηγούμαστε!

*Στο 1-0 η μπάλα περνά από τρεις παίκτες (Ροντινέι, Έσε, Ρέτσο κατά σειρά).
*Στο 2-0 με επτά (συν όγδοο τον τερματοφύλακα) παίκτες στην περιοχή, δέχεσαι γκολ ενώ ο αντίπαλος έχει τρεις.
*Στο 3-1 ο μπακ σου (Ροντινέι) σταματά και τον περνά ο Μίλσον άλλη μια φορά εύκολα, ο ένας στόπερ σου (Ρέτσος) κοιτά από μακριά και δεν προσεγγίζει σωστά τη φάση, ενώ ο ένας χαφ (Τσικίνιο) και το αριστερό μπακ (Ορτέγκα) δεν κλείνουν στο σημείο που θα έπρεπε.
*Στο 4-1, γίνεται κάτι αντίστοιχο με το… 2-0. Πάλι 7+1 παίκτες των «ερυθρόλευκων» μέσα στο κουτί, πάλι ένας αμαρκάριστος αντίπαλος να εκτελεί, αυτή τη φορά με το κεφάλι.

Ο Έσε έμοιαζε να παλεύει υπερβολικά μόνος του, τρέχοντας ακατάπαυστα και προσπαθούσε πατώντας… όλο το γήπεδο, να βοηθήσει ανασταλτικά αλλά και δημιουργικά. Με μόλις 4 λανθασμένες πάσες (69/73), 97 επαφές με την μπάλα, 2 πάσες-κλειδιά, 4/4 μακρινές μπάλες και 6/11 κερδισμένες μονομαχίες. Επίσης, 2 κερδισμένα φάουλ, 2 κλεψίματα και 2 τάκλιν. Ο Κάρμο προσπάθησε και αυτός, είτε να βοηθήσει στο build-up, είτε να σώσει τα ασυμμάζευτα όντας ανίκητος στις μονομαχίες (6/7), ενώ ο Όρτα μέχρι να κουραστεί, βοηθούσε κυρίως δημιουργικά και στην κυκλοφορία. Δεδομένα, όμως, σε τέτοια μεγάλα παιχνίδια, περιμένεις περισσότερα από τον αρχηγό σου (Φορτούνη), από τον ποιοτικότερό σου μεσοεπιθετικό (Ποντένσε) αλλά και τον Ελ Κααμπί να σου βάλει αυτό το… ρημάδι τετ-α-τετ στο 51’ για να μειώσει σε 3-2.



Πλέον, ο Ολυμπιακός δεν έχει χρόνο να μείνει σε αυτή τη βαριά ήττα. Και είναι καλό πως παίζει άμεσα ματς και μάλιστα ένα κομβικό στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος ντέρμπι με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Γιατί μέχρι τη ρεβάνς έχει μια εβδομάδα, ώστε να πάει στη Σερβία και να πάρει μια νίκη. Μια νίκη που θα του τονώσει το ηθικό, αφού η ανατροπή και η πρόκριση αυτή τη στιγμή είναι κάτι παραπάνω από υπερβολικά δύσκολη. Θα πει κανείς, ποδόσφαιρο είναι… Όπως σου έκαναν ένα 2-0 στο 9’, έτσι και εσύ να τους το κάνεις στο ημίχρονο ή ως το… 60’ και μετά θα υπάρξει ξανά παιχνίδι. Οκ, το ακούω και θα πρέπει άπαντες να κυνηγήσουν όσες ελπίδες και πιθανότητες τους αναλογούν μετά από αυτό το δύσκολο βράδυ.

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν δώσει, πάντως, δικαιώματα και νωρίτερα. Κυρίως απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης, ο οποίος του έβγαλε πολλές κόντρες στο δεύτερο μέρος, αλλά δεν εκμεταλλεύτηκε τις καταστάσεις που του παρουσιάστηκαν. Ενώ είχε δώσει «δικαίωμα» τόσο στο πρώτο ημίχρονο του πρώτου ματς με τη Φερεντσβάρος, όσο και σε λίγες στιγμές στον ΠΑΟΚ. Δεν τις πλήρωσε, αλλά κάποια στιγμή ίσως και να την πάθαινε. Του ήρθε σε άσχημη στιγμή, σε κακό ματς. Εκεί όπου δεν υπάρχει… γυρισμός κατά μία έννοια! Ας δούμε, όμως, την αντίδραση και τη διαχείριση του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και της ομάδας του. Αυτό θα μετρήσει τούτη τη στιγμή, όπου η Ευρώπη χάνεται...


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x